LLOCS D’INTERÉS

IGLESIA ARCIPRESTAL DE SAN JUAN BAUTISTA

Plaça d’Espanya, s/n

La primera notícia que es té de l’Església actual és de l’any 1574, quan es constitueix l’Església Parroquial de Callosa que l’any 1578 va ser inaugurada per Francisco de Mesa. En la segona meitat del segle XVIII es planteja la seua ampliació i en 1765 comença la construcció del creuer acabant-se l’any 1786. L’any 1819 les obres són en la façana que es realitza en marbre de les pedreres locals i que no es finalitza fins a l’any 1865. El cos superior de la façana no es farà fins a l’any 1917, però no en marbre negre sinó en ciment pintat imitant al marbre.

L’ÒRGAN

L’òrgan de l’Església de Sant Joan Baptista és un òrgan barroc construït, suposadament, l’any 1754 per Bartolomé Sanchez per a un convent de Cocentaina, i que va ser comprat i traslladat a Callosa l’any 1845.

Exteriorment l’instrument ens presenta una façana estile neoclàssic de fusta natural d’acord amb la resta l’església. Donat el bon estat de l’òrgan es continua utilitzant amb molta freqüència en concerts i misses.

EL PORTAL

C/ Major, 22

La Vila de Callosa d’en Sarrià estava protegida per una muralla des del segle XIV. Aquesta eixia des del castell en direcció a occident i a poca distància d’aquest hi havia una porta denominada Portal de Bolulla, en la confluència dels carrers Sant Antoni i *Sellesos. Aquesta continuava per la Costanera del Ros fins a la confluència dels carrers Major i el *Poador. Ací hi havia una altra porta, El Portal, que hui encara es conserva, constituïda per un arc de mig punt que accentua com a elements d’unió de les cases pareixes i imparelles del carrer Major.

EL POADOR DE LA FONT MAJOR

C/ La Font, 1

Safareig i abeurador construït l’any 1786 per l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià. Tenia dotze canelles i el safareig era capaç d’albergar a més de setanta persones. L’any 1910 es va cobrir el safareig amb una teulada. Actualment es troba restaurat i representa una de les imatges més carismàtiques del poble.

EL CALVARI

El calvari integrat en el paisatge urbà del poble és un element indispensable en qualsevol poble de la Comunitat Valenciana. El seu origen, com la majoria de la resta de la geografia valenciana, sembla remuntar-se a la fi del segle XIX. El Calvari de Callosa és un calvari periurbà que comença en l’última casa del nucli urbà i acaba en una ermita, desenvolupant-se en zig-zag en la pujada al turó del Calvari, i recorrent una distància aproximada de 700 metres.

MUSEO ETNOLÓGICO Y ARQUEOLÓGICO

C/ Sellesos, 7

El Museu d’Etnologia i Arqueologia de Callosa mostra i descriu aquells objectes que han influït en la configuració de la cultura popular i els costums de les diverses societats que han poblat el nostre poble, el seu entorn natural i urbà, al llarg de la nostra història recent.

Pretén aproximar al visitant a la vida quotidiana dels nostres avantpassats, encuriosir i l’interés per la nostra història a través de la contemplació de les peces i reconstruir i reviure les experiències de vida dels homes i dones del nostre poble en els passats segles i despertar l’interés per les arrels i el nostre patrimoni històric cultural.

Els nostres avantpassats van aprofitar els escassos recursos naturals del nostre terme dins d’una societat dinàmica d’economia rural. Activitats, oficis, ocupacions i produccions que han deixat una gran petjada en el patrimoni cultural de la nostra localitat.

Entrada gratuïta.

De Dilluns a Divendres :  9.00 a 14.00

Tancat caps de setmana i festius.