Gastronomia
En trobar-se a cavall entre la costa i la muntanya, Callosa d’en Sarrià compta amb una rica i variada gastronomia tradicional de mar i d’interior. Cuina forjada pel pas de les diverses civilitzacions, que van deixar els seus aliments i la seua manera de cuinar-los.
El popular “putxero amb pilotes” consta de tres plats: sopa de fideus feta amb el caldo de l’olla, pilotes de carn picada embolicades en fulles de col bullida i el “putxero” (bullit) fet amb la carn i els cigrons.
L’arròs és la base de molts altres plats importants com el “arròs en crosta”. A l’arròs se li sol afegir llonganissa blanca i botifarra. Una vegada semi cuinat i abans d’acabar la seua cocció en el forn (llenya/ elèctric/gas) es cobreix amb ou batut. Amb el que s’aconsegueix una “crosta” d’ou.
El plat típic dels dies de pluja el constitueixen els “minxos”. Es tracta d’una base feta de pasta de farina, escaldada, sobre la qual es posen tot tipus de verdures trossejades (fresca i en salmorra) i peix (llucet i sepionet) que es col·loca sobre una taula de fusta per a ser enfornat. Es menja acompanyat de “all i oli” i vi negre.
Per a postres, podem prendre el nispro en totes les seues varietats (natural, en almívar, suc, dolços, melmelada i licors), les tradicionals coques, rotllos i sequillos i “els pastissets d’aiguardent i a l’aire”, típics del Nadal i de les festes majors.
En Callosa pot comprar els productes més típics de la zona, igual que fer-se una passejada pels mercats ambulants setmanals: Dilluns: roba, calçat, complements, productes de neteja… Dimarts i Dissabtes: fruita, verdures, adobats, embotits, flors…
Nispros de Callosa d’en Sarrià
El Nispro de Callosa d’en Sarrià posseeix la denominació d’origen des del 14 de gener de 1992. Es tracta d’un arbre de la família de les rosàcies, sempre verda i generalment molt productiu, l’origen remot del qual se situa a la Xina i el Japó.
En aquesta zona de l’interior de la Marina Baixa es donen unes condicions naturals molt aptes per al cultiu del nispro: com són el clima temperat i unes aigües de qualitat excel·lent.
També assenyalar que les condicions sociològiques i humanes han sigut altament significatives i afavoridores perquè el nispro progressara a Callosa d’en Sarrià fins a convertir al municipi en el principal productor d’Espanya.
Molts dels visitants que arriben a Callosa se sorprenen en veure alguns camps coberts. Es tracta d’estructures que ajuden a protegir a la fruita del vent (ja que la fulla afilada del nispro podria danyar al fruita quan aquesta es troba madura) i de possibles tempestes de calamarsa.
La recol·lecció del nispro es realitza de manera manual entre els mesos d’abril i maig. A l’ésser una fruita molt delicada requereix d’un manipulat i envasament complex, perquè arribe en les millors condicions al consumidor i així poder gaudir de la qualitat dels Nispros de Callosa d’en Sarrià.
– Les característiques particulars del nispro són:
– Color: Ataronjat o groguenc.
– Sabor: Dolç o lleugerament àcid.
– Polpa: Groguenca, brillant i compacta.
– Forma: Ovalada i pronunciada a vegades en la part que s’uneix a la branca.
Formatges de Callosa d’en Sarrià
QUERONSA S.L. va ser fundada en 1968 per Sra. María Devesa Llorens. La producció inicial era de dos quilos de formatge diaris, que es venien en el mercat del poble.
En 1974 el seu fill Sr. Salvador Ronda Devesa va comprar una cuba, un pasteuritzador a plaques i una caldera de vapor, i va començar a obrir-se mercat en el sector lacti elaborant formatge fresc de manera artesanal i distribuint-lo a la província d’Alacant. En 1981 va canviar i va modernitzar les instal·lacions. Es va incrementar notablement la producció i es van obrir nous punts de venda. En 1997 va tornar a canviar de generació, sent ara el gerent Sr. Juan Javier Ronda Sanchis i l’elaboradora Sra. María Antonia Ronda Savall.
La marca comercial amb la qual es venen els formatges de QUERONSA S.L. és FORMATGERIA SANT ANTONI. Aquesta empresa es dedica a fabricar principalment formatges frescos de les varietats: callosí, Alacant i tipus Burgos. La principal característica formatges de callosa d’en sarrià tradició i qualitat ÉS del formatge fresc callosí és el sabor que impregna la boca amb un gust de llet recentment munyida molt peculiar. Té el color blanc, la textura ferma i una aroma intensa. A més dels frescos, té una àmplia gamma de formatges semicurats i curats de llet de cabra i vaca:
– Formatge de cabra semicurat.
– Formatge de cabra semicurat tovalló.
– Formatge anyenc de cabra.
– Formatge curat de cabra amb romer de la Serra Mariola.
– Formatge roda de vaca curat.
El bon fer d’aquesta empresa amb els seus formatges, unit a la gran qualitat i magnífic sabor s’ha vist recompensat al llarg de la seua trajectòria amb els guardons que els han atorgats. Premis de reconeixement als seus formatges tant a nivell nacional com internacional. Incloent premis de la talla dels World Cheese Award, on premien als millors formatges del món.